Monday, November 2, 2009

It Just…

Aku berjalan kat satu tempat yang asing bagi diriku ini a.k.a aku tak pernah pergi kat tempat tu.Aku nampak satu dewan yang ramai sangat orang kat dalam tu.Bila aku masuk je ada sekumpulan orang datang kat aku and diorang tanya "Kau pi mane tadi?"Aku terpinga-pinga bila diorang tanya soalan tu kat aku tapi before aku sempat jawab soalan tu diorang terus bawak aku pergi kat belakang pentas dewan tu and diorang bagi kat aku satu jubah warna maroon.Masa diorang bagi aku jubah maroon tu aku rase macam pernah je tengok jubah tu.Ke aku sedang mengalami déjà vu?

Tapi tak tahu la kenapa aku pakai je jubah tu tanpa banyak tanya.Badan aku macam dituntun untuk duduk kat kerusi bahagian depan dewan tu.Kat situ aku tengok banyak muka-muka yang aku rasa aku tak kenal tapi aku berbual dengan diorang macam dah kenal lama.Muka semua orang nampak happy.Bila aku tengok kat pentas depan,baru aku realize,hari ni aku akan grad and after this aku akan jadi seorang engineer.Ceh,camne la aku leh terlupa ngan benda yang paling bererti dalam hidup aku ni.Ape lagi,senyum sorang-sorang la pastu.Majlis dah bermula and mc dah start panggil nama graduan satu per satu.Jantung aku berdegup dengan kencang.Rasa macam nak tunggu hukuman kat tali gantung lak.huhuhu.Bila nama aku diumumkan,aku pun naik pentas dengan machonya.

Masa ambik sijil tu dari tangan dekan rase cam tak percaya je aku dah grad arini.Time dean ucap tahniah,aku rase cam nak nangis.Akhirnya aku berjaya menamatkan pengajian aku kat sini.Masa aku turun dari pentas tu ramai orang ucap tahniah kat aku.Bahagianya!!!Ni lah cita-cita aku sejak dulu and sekarang aku berjaya jugak grad and pasni bertukarlah kerjaya aku dari seorang student kepada engineer.Majlis pun tamat dan para graduan berkumpul kat pentas untuk sama-sama bergambar.Time tu sayup-sayup aku terdengar seseorang panggil aku.Aku cuba mengamati suara yang aku rasakan sangat familiar tu.Suara tu makin lama makin jelas tapi kelibat empunya suara tu tak pula kelihatan.

Tiba-tiba ada satu tangan yang menyentuh bahu aku.Walaupun sentuhan itu sangat lembut tapi ianya dah cukup untuk membuatkan aku terkejut dan tersentak.Perlahan-lahan aku menatap pada individu yang menyentuh aku tu.Dia tersenyum sambil berkata "Bangunlah,dah lewat ni". Aku pun bangun,pandang sekeliling.Yang ada di sekeliling aku hanyalah Anatomy, Physiology, Biochemistry and etc.Situasi tu agak menyedihkan kerana baru tadi aku bermimpi tentang sesuatu yang amat kuinginkan.Tapi takpe,hidup mesti diteruskan.Coz aku yakin ada hikmah Allah tetapkan semua ini dalam hidup aku.

Walaupun terkadang it's very hard for me untuk survive dalam field ni tapi takpe coz Allah knows better.I am here because of my parents.Even though kadang-kadang rase cam dah fed up and rase give up,you guyz always support me. Syifak, Amy, Zakiah, Zara, Nadia, Che Pah, Nurin, Aish, Nus, Bah, Muni, Nysah, Pa'a, Najwa, Hana, Farhah, Ain, Didi, Pura, Sarah, Yaya, Mah, Pg, Leme, Yen, Faez and Azim, thanks untuk segalanye (of course la kite kena gak berterima kasih kat diri sendiri kadang-kadang, huhu).Kalau tak kerana korang semua and diri sendiri,mungkin aku dah mengalah and tewas dalam perjuangan kat dentistry ni.Thanks again.Tak keterlaluan nak kate yang I love you guyz so much (jangan lak salah paham ek).Time kaceh sebab menjadi sebahagian dari hidup aku.

Jangan lupe, whatever yang kita nak jadi,engineer,prime minister,akauntan,lawyer,tokey balak ke ape ke,now we are in dentistry.Either we love it or we hate it,this is the fact.Percayalah,semua ni berlaku tak sia-sia.Ade hikmah yang mungkin kite belum jumpa lagi.Ape yang penting,kite buka mata and hati kite untuk terima dentistry ni sebagai kehidupan kita.Akhir kata,we do not need to be great to start,but we need to start to be great.Mintak maaf andai mengguris luka sesiapa saje.Friends forever!!!

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. kite pon engineer pe...
    teeth & oral engineer..
    heheh.

    ReplyDelete